Hur många undersköterskor kommer din kommun att behöva om 5 år? Var ska pengarna till fler äldre inom äldreomsorgen komma ifrån? Hemträning i hemtjänsten, där undersköterskorna kan vara huvudansvariga för träningen, är en ny form av rehabilitering som avsevärt minskar behovet av hemtjänst, ökar livskvaliteten för de äldre och betalar sig många gånger om.
Hemträning som en del av äldreomsorgen
Denne form för hemträning är en lösning som hjälper kommunerna att klara äldreomsorgens största utmaningar, nämligen att förse fler äldre med vård och omsorg samtidigt som bristen på vårdpersonal ökar.
Effektrapporterna visar att med varje inlagd träningstimme är det möjligt att minska eller skjuta upp en äldres behov av hemtjänst med upp till tio timmar. När den äldre har blivit mer självständig kan hemtjänsten använda tiden till att hjälpa andra i stället.
Träning ökar både självständigheten och livskvaliteten
Styrketräning är viktig för hälsan oavsett om den utförs med vikter, band, maskiner eller den egna kroppsvikten. Träningsformen bidrar till att öka muskelstyrkan, uthålligheten och bentätheten, vilket kan minska risken för fall och frakturer när man åldras. Dessutom främjas ett aktivt och självständigt liv.
DigiRehabs effektanalyser visar att så lite som 20 minuters träning, två gånger i veckan har stor påverkan på den äldres funktionsförmåga.
Ökad självständighet har en ovärderlig effekt på den äldres livskvalitet. Framstående danska forskare rekommenderar att fysisk träning ordineras i samma grad som till exempel kolesterolsänkande medicin, eftersom det finns tydliga bevis för att träning ökar såväl livskvaliteten som den fysiska funktionsförmågan.
Stora fördelar för kommunens äldreomsorg
DigiRehabs tjänster har utvecklats tillsammans med flertalet kommuner och idag samarbetar cirka 40 kommuner i Danmark med DigiRehab. Digirehab finns också i Sverige, Norge, Finland, Island, Tyskland och Holland. En stor anledning till den stora spridningen är att effektmätningar visar att varje investerad träningstimme kan minska behovet av hemtjänst med upp till 10 timmar.
Hemträningen utförs vanligtvis av (rehab-) undersköterskor som en fast del av hemtjänsten. DigiRehab har utvecklats av framstående danska fysioterapeuter och individanpassar träningsprogram utifrån bedömningar, uppdaterad forskning och erfarenhet från mer än 15 000 vårdtagare som tränat med DigiRehab.
Efter många beräkninagar och fallstudier som gjorts har man kommit fram till spännande data via träning med Digirehab. Här är några exempel: med hemträning kan behovet av antalet anställda undersköterskor minska med 35 %. Om en kommun anställer 3 “tränare” minskar behovet av undersköterskor med 10-11 heltidsanställda, vilket motsvarar ca. 5,6 miljoner (DKK) över 4 år. Slutligen visar erfarenheterna från flera kommuner att det är mycket lättare att rekrytera nya medarbetare till hemtjänsten när arbetsuppgifterna också är träningsinsatser.